Záhorov dom

je interným vzdelávacím centrom Kolpingovho diela na Slovensku. Nachádza sa v obci Štiavnické Bane, ktorá je vzdialená 5 km od Banskej Štiavnice. Štiavnické Bane sú obec s bohatou banskou tradíciou. Keď v čase útlmu banskej činnosti nebolo dostatok pracovných ponúk, začali banícki robotníci využívať svoje nadanie a zručnosti a začali si pre potešenie vyrábať do svojich domácností rôzne predmety, hračky alebo figúrky pre svoje deti. Najčastejším motívom, ktorý stvárňovali títo ľudoví rezbári, boli motívy biblické a hlavne “betlehemy”. Táto tradícia sa tu hlboko zakorenila a dodnes je veľmi živá. My sme sa od začiatku našich aktivít v tomto regióne snažili naviazať na tieto tradície a dokonca ich aj revitalizovať. S týmito ambíciami sa aj začal opravovať dom, ktorý sme na tento účel zakúpili, že sa stane miestom obnovenia týchto regionálnych zvykov. Preto sme ho pomenovali po miestnom farárovi Jozefovi Záhorovi, ktorého meno sa okrem iného spája vo vedomí obyvateľov obce práve s prehĺbením týchto rezbárskych tradícií, ale hlavne s jeho ľudomilstvom.

Krátky životopis farára Jozefa Záhoru si môžete prečítať tu . Jozef ZÁHORA

Jozef Záhora farár na Piargu

HISTÓRIA DOMU

Budova správy Leopold šachty

Pôvodná budova slúžila ako správa tzv. Leopold šachty a bola v nej aj banská skúšobňa kovov.  Postavená bola v roku 1740, je známa aj ako Patakyovská kúria. Posledným majiteľom tejto budovy  bola rehoľa saleziánov Don Bosca, od ktorej sme ju odkúpili v roku 2006 v pomerne zlom stavebnom stave, nevhodnom na používanie. V nasledujúcich rokoch sme budovu generálne opravili a postupne sa stala  miestom rôznych kurzov a vzdelávacích aktivít našej organizácie.

V roku 2008 sa nám podarilo ukončiť rekonštrukciu tohto domu. Nazvali sme ju po miestnom farárovi Jozefovi Záhorovi, ktorý v obci pred 120 rokmi založil rezbársku školu, tzv.:”Rezbáreň”. V tejto budove sme tak mohli začať naplno uskutočňovať naše dlhodobé ciele: vytvoriť  centrum celoživotného vzdelávania pre našich členov, ale aj pre širšiu verejnosť.

Zrekonštruovať a zariadiť tento dom sa nám podarilo vďaka štedrej podpore z Kolínskeho arcibiskupstva, z organizácie Renovabis, z Bavorskej štátnej kancelárie, Kolpingovho diecézneho zväzu Mníchov – Freising a od rôznych privátnych sponzorov.

Dnes  budova Záhorovho domu  slúži ako centrum celoživotného  vzdelávania so vzdelávacími miestnosťami pre naše projekty.  V rokoch  2008 – 2012 v dome prebiehali napr.  kurzy rezbárstva v rezbársko-stolárskou dieľni. V dome farára Záhoru sa nachádzajú aj priestory národného sekretariátu a sú tu aj ubytovacie priestory vhodné pre rodinné alebo spriatelené skupiny.

Celková kapacita ubytovania je max. 28 osôb.

V dome sa nachádza 5 miestností na ubytovanie:

V podkroví sú 2 veľké miestnosti upravené na ubytovanie – spolu pre 14 osôb, k dispozícii aj kuchynka s varičom, chladničkou a mikrovlnnou rúrou a 2 kúpeľne s WC.

Na 1. poschodí je  1 hosťovská izba pre 3 osoby a 2 – spoločensko-vzdelávacie miestnosti s možnosťou ubytovania pre ďalšie 3 – 5 osôb a k dispozícii je tiež 1 samostatná kuchyňa s varičom, mikrovlnkou a umývačkou riadu. Na tomto poschodí sa nachádza  1 kúpeľňa s WC a 1 ďalšie samostatné WC.

V celom dome je Wi-fi  pripojenie a na požiadanie aj audiovizuálna technika. Pred domom je možnosť parkovania v uzavretom dvore. V tesnej blízkosti domu sa nachádza verejné detské ihrisko a 3 minúty pešo Kláštorná reštaurácia a rímskokatolícky farský kostol.

Dom je vhodný pre oddychové, vzdelávacie či duchovné aktivity najmä pre väčšie spriatelené skupiny, nakoľko niektoré priestory na jednotlivých poschodiach sú navzájom prepojené.

Apartmánový byt na prízemí má k dispozícii 3 izby, spoločnú kuchyňu, WC a kúpeľňu.

Prízemie – velký apartmán: (mac 9 osôb)

1. izba – Manželská posteľ a 1 roztahovaci gauč pre 2 deti. – (vhodne pre rodinu s 2 detm)i – 4 osoby
2. izba – Manželská posteľ a 1 roztahovaci gauč pre 2 osoby – (vhodne pre rodinu s 2 detmi)- 4 osoby
3. izba – jednotka –                                                                                                                                    - 1 osoba
                                                                                                                                                              9 osôb

Stredné podlažie:

_MG_1021 _MG_1020

_MG_1007   _MG_1002

IMG_2304     _MG_1001

Podkrovie:

IMG_9610   _MG_1008   _MG_1014

_MG_1013 _MG_1011 _MG_1010

_MG_1015   _MG_1017

Podujatia

IMG_6045  IMG_6027

_MG_0644 - kópia

IMG_2316 (kópia)

_MG_5025 _MG_5027

apartmánový byt:

IMG_5723 IMG_5725 IMG_5721 IMG_5719

IMG_5718  IMG_4740

_MG_4802  _MG_4804

Exteriér domu a záhrada:

zahradne sedenie na dvore domu Jozefa Zahoru v Štiavnických baniach     dvor a záhradné sedenie s krásnym výhľadom na Sitno

IMG_5727   IMG_5800

športové, turistické a relaxčné možnosti:

– Salamandra rezort – lyžiarske stredisko  je vzdialené od nášho domu asi 5 km:  http://www.salamandra.sk

Banská Štiavnica – staré mesto 4 km: http://www.banskastiavnica.sk/index.html

– v okolí Štiavnických Baní a Banskej Štiavnice sa nachádza približne 20 jazier, väčšina je  prístupných na plávanie:

- termálne kúpele Sklené Teplicehttp://www.kupele-skleneteplice.sk

- prírodné banské múzeum s možnosťou sfárať do bane, vhodné i pre deti:

Ako sa dostanete do Štiavnických Baní?

Zadajte si súradnice do navigácie: GPS: 48°26.29254′, 018°52.28989′,

alebo si vytvorte samostatný cestovný plán pomocou Google máp – navigácie na hlavnej stránke www.kolping.sk – mapy

Adresa:

Štiavnické Bane č.76

SK- 969 81 Štiavnické Bane

Štiavnické Bane sú prvá obec smerom z Banskej Štiavnice do Levíc – 5 km od Štiavnice. Tzv. “Záhorov dom”, v ktorom sídli Kolping sa nachádza pod kostolom, pri tenisovom a detskom ihrisku a má súpisné č.76. Parkovať môžete buď priamo pred domom alebo pri detskom ihrisku (pred zelenou búdou).

Ak pôjdete od Banskej Štiavnice, tak v Štiavnických Baniach je po pravej strane obecný úrad a zastávka autobusu. Oproti obecnému úradu – teda na ľavej strane hlavnej cesty je betónové súsošie partizánov a pred týmto súsoším je z hlavnej cesty vľavo úzka odbočka dole kopcom. Pri tejto odbočke je tabuľa Kolping. Táto odbočka Vás dovedie k detskému ihrisku a ku komplexu 4 garáží (nachádzajú sa po ľavej strane tejto cestičky). Hneď pri garážach sa nachádza obnovený béžový dom – to je Kolping. Má číslo 76.

Ak pricestujete smerom od Levíc, tak hneď pred kostolom, ktorý sa nachádza po pravej strane hlavnej cesty treba odbočiť vpravo a táto úzka odbočka, ktorá sa potom krúti vľavo a hneď vpravo, Vás dovedie tiež k detskému ihrisku a garážam. Pri nich sa nachádza Kolping.

Ak budete prichádzať od Nitry R1-kou – dajte pozor !  Niekoľko km za Novou Baňou bude odbočka na Žarnovicu, tam treba výjsť z R1 do Žarnovice a v Žarnovici hneď prvá odbočka z hlavnej cesty vpravo je označená cesta na Banskú Štiavnicu. V Banskej Štiavnici sa držte potom smeru na Levice, Počúvadlo – a tá cesta Vás dovedie do Štiavnických Baní.

mapka:    GPS: 48°26.29254′, 018°52.28989′

mapkaSB